TV3 Help

Permulaan

Daftar untuk TonTon

Login ke TonTon

Cari Rancangan TV /Movies

TonTon TV Rancangan / Movies

Penonton Luar Negara

Laporan Masalah / Bug

Ciri-ciri TonTon

Tip Teknikal

Hubungi kami

   
Permulaan Return to top ^

Specs minimum
Untuk menikmati laman web kami, kami mengesyorkan keperluan ini untuk yang terbaik:

Kelajuan Sambungan Internet
Video kami stream antara 200kbps dan 2MB. Untuk mendapatkan kualiti yang terbaik, kami cadangkan sambungan broadband minimal 512kbps dan bagi mereka pada 2Mb atau lebih, lebih baik! Maaf, jika anda berada di talian dial-up anda tidak akan dapat menonton video kami.

Anda juga boleh menguji sambungan internet anda download menggunakan http://www.speedtest.net. Hanya klik pada bintang kuning dan itu akan bermula. Setelah selesai, ia akan memaparkan kelajuan download anda.

Kamus TonTon:
Stream: stream adalah aliran data yang tidak berhenti, yang bermain segera setelah tiba di player anda. Anda tidak perlu download video terlebih dahulu.

Browser
Kami gemari Mozilla Firefox
Mozilla Firefox 3+ (terbaru adalah 3.6.6.) Http: / / www.mozilla-europe.org/en/firefox/
Anda juga boleh menggunakan:
Internet Explorer7 (terkini 8) http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/ie7/
Safari 2+ (terakhir adalah 5) http://www.apple.com/safari/
Chrome 3+ http://www.google.com/chrome
Opera 6+ (terakhir 10,60) http://www.opera.com/

Resolusi Skrin
1024 X 768 atau lebih

Pemain Video
Adobe Flash Player 10+ link to http://www.adobe.com/support/flashplayer/downloads.html

Cookie & JavaScript
Seharusnya dibolehkan

 
Daftar untuk TonTon Return to top ^

Saya sudah menjadi ahli TV3, ntv7, 8TV, TV9, Gua - adakah saya perlu mendaftar untuk TonTon?
Tidak. Jika anda sudah mendaftar untuk portal kami, anda secara automatik menjadi ahli TonTon.
Jika ini pertama kali log in ke TonTon, anda akan diminta untuk menukar dan menyimpan password baru. Anda hanya perlu menukar sekali.

Apa yang saya perlu untuk mendaftar?
Anda memerlukan akaun e-mel yang sah. Kami akan menghantar link validasi ke emel anda. Anda perlu klik link dan login untuk melengkapkan pendaftaran anda.

 
Login ke TonTon Return to top ^

Login baru:
Jika anda klik dari emel pengaktifan kami, anda akan dibawa ke laman utama yang anda daftar. Klik Login dan masukkan username dan password untuk melengkapkan pendaftaran.

Login biasa:
Klik login, masukkan username dan password anda.

Masalah login:
Sukar untuk daftar atau login? Emel kami terus di contactus@altmedia.my. Kami akan cuba membalas anda secepat mungkin. Lebih banyak maklumat yang anda beri, lebih pantas kami boleh menyelesaikan masalah anda. Di dalam emel anda, sila nyatakan:

  • Laman yang anda daftar
  • Username
  • Nama penuh
  • Sudahkan anda mendapat emel pengaktifan kami dan sudahkan anda mengaktifkan akaun anda?
  • Nombor telefon

Ya jika anda ingin pos komen atau menonton kandungan video kami. Pendaftaran PERCUMA, mengambil hanya masa sebentar dan anda diberikan akses kepada sebuah perpustakaan besar program tempatan dan antarabangsa. Itu hanya SATU username dan password untuk semua laman web kita!

Jika anda telah berdaftar di TV3, 8TV, ntv7, TV9 atau Gua dahulu, Anda TIDAK perlu mendaftar lagi. Hanya login dan menikmati laman web kami!

Jika anda merupakan pengguna lama kami, login dengan username dan password anda. Sebuah peti mesej akan muncul dan meminta anda untuk menukar password anda dan klik. Anda hanya perlu melakukan ini sekali.

TV3 Borang Laporan Masalah

 
Cari Rancangan TV /Movies Return to top ^

Anda boleh mencari video dengan cara berikut

Channels
Kami mempunyai Catch-Up TV dari TV3, 8TV, ntv7 dan TV9. Kami juga ada video eksklusif dari Gua dan video dari luar negara di tonton eksklusif dan WWE (World Wrestling Entertainment), Channels dari Hot Fm, Fly Fm dan One Fm dan MyMetro (Harian Metro News).

Shows
Dibahagi kepada aliran (genre), cari yang terbaik di 'news', 'drama', 'lifestyle', 'entertainment' dan lebih lagi.

Movies
Filem tempatan dan antarabangsa

Search
Tapi kata kunci atau tajuk program yang anda ingin cari dalam searchbar kami

 
TonTon TV Rancangan / Movies Return to top ^
Klik thumbnail
Lihatlah rancangan yang anda gemar atau episod yang anda mahu, hanya klik pada gambar. Ia akan membawa akan terus ke senarai episod atau mula mainkan episode yang anda inginkan.
 
Penonton Luar Negara Return to top ^

Saya melihat mesej ‘This video is not available in my region.’. " Apa ertinya ini?
Video kami di Tonton buat masa ini hanya tersedia untuk penonton Malaysia. Untuk memenuhi permintaan antarabangsa, Buletin Utama dan program terpilih tetap terbuka untuk penonton di luar negera. Jika anda melihat mesej ‘This video is not available in my region’, teknologi geo-blok kami mengesan lokasi anda dan anda tidak akan dapat melihat video ini.

Pelan kami adalah untuk meningkatkan jumlah video yang sedia bagi pengguna di luar negera kami dan kami akan memaklumkan kepada semua ahli setelah ini terjadi.

 
Laporan Masalah / Bug Return to top ^

Jika anda mempunyai masalah login atau pendaftaran – isikan borang di sini

Jika anda mempunya soalan umum atau mahu berkenalan; hantarkan emel kepada kami di contactus@altmedia.my

 
Ciri-ciri TonTon: Return to top ^

Akaun Saya
Dashboard anda
Sebagai ahli laman web kami, anda akan mempunyai akses ke Dashboard anda sendiri. Laman ini akan menyimpan semua playlist, video kegemaran dan bahkan video yang disyorkan yang disesuaikan dengan kegemaran anda. Dashboard akan menunjukkan promo TonTon terbaru dan laman ke inbox anda di mana anda boleh mendapatkan mesej peribadi anda, notis teman dan juga mengubah settings twitter dan facebook anda

Playlist
Ingin meletak semua rancangan kegemaran bersama dalam playlist peribadi anda? Kini anda boleh di TonTon. Selepas anda login dan menonton rancangan anda, sila klik tanda + di bahagian atas pemain video. Ini akan automatik berpindah ke playlist yang anda buat. Anda boleh membuat playlist sebanyak yang anda inginkan dan mereka boleh dihapuskan bila-bila masa.

Kongsi
Twitter & Facebook
Gemari video? Kongsi dengan rakan-rakan anda di TonTon atau ke Ttwitter atau Facebook. Hanya klik pada ikon di mana anda melihat mereka dan TonTon secara automatik akan berkongsi video kegemaran anda. Anda juga boleh berkongsi playlist anda juga.

Jadual
Setiap stesen di hujung jari anda
Di TonTon anda boleh menyemak semua jadual saluran TV kami dalam satu skrin. Anda boleh melihat sebulan terlebih dahulu dan anda boleh mengemar program dengan mengklik ikon ‘hati di sebelah rancangan anda.

 
Tip Teknikal Return to top ^

Video asyik berhenti untuk buffer, apa yang boleh saya lakukan?
Gangguan ini berlaku biasanya kerana kesesakan rangkaian network, yang bererti tiada bandwidth yang cukup untuk stream video yang anda inginkan. Buffering adalah ketika pelayan video menyimpan data ke buffer selama beberapa saat ,sekiranya rangkaian anda melambat, ia akan terus bermain. Di TonTon, video kami menggunakan dinamik Bitrate Multi-streaming untuk pengalaman terbaik pengguna. Ini bermakna, jika bandwidth anda tidak cukup untuk video streaming, secara automatik ia akan disesuaikan untuk keperluan bandwidth anda. Dan anda tidak perlu melakukan apa-apa!

TIP!
Jika sambungan internet anda sangat lambat dan video anda ada lingkaran berputar, sila pilih bitrate anda sendiri, jangan gunakan 'auto'. Kami memberikan anda 6 bitrate yang akan sesuai dengan kelajuan broadband. Mulailah dengan yang terendah dan sesuaikannya mengikut kadar yang ditetapkan. Klik pada di sebelah (i) video player.

Kami juga menguji laman web kami dan video melalui sambungan dan pelayar yang berbeza untuk memastikan mereka berjalan tapi, kami tidak dapat menjamin sambungan yang tidak putus bagi semua kerana hal ini akan bergantung pada prestasi ISP anda pada masa tersebut.

 

TIP!
Semak talian internet dan kelajuan yang anda terima. Video kami dikompres di antara 214 - 2192kbps ,jadi sambungan internet 512kbps seharusnya elok jika anda tidak menggunakan aplikasi P2P (aplikasi ini memakan bandwidth), ‘game’, aplikasi chat atau download melalui laman web lain. Tutup aplikasi berikut terlebih dahulu jika menghadapi masalah.

Hubungi Internet Service Provider (ISP) anda
TM Streamyx dan Celcom Broadband: 100
Jaring: 603 8991 7080
Sisa: 603 2730 5287
Digi Broadband: 016 299 3333 (Talian bantuan)
P1 Wimax: 1-300-800-888
Celcom Broadband: 1300 111 000

Telefon ISP di atas jika anda mengharapkan kelajuan bitrate yang lebih tinggi tetapi tidak menerimanya. Mungkin ada masalah dengan sambungan anda atau kesesakan rangkaian yang diketahui di kawasan anda.

Masalah bunyi
Tiada bunyi?
Pastikan audio anda tidak ‘mute’ dan anda mempunyai codec terbaru untuk player anda. Kami mengesyorkan ini untuk senarai codec terbaru. (Link ke http://www.free-codecs.com/download/k_lite_Mega_Codec_Pack.htm)

Suara dimainkan terlalu laju
Adakah suara audio seperti tupai? Cuba kemas kini flash player atau ‘install’ semula. Adobe Flash terbaru ialah Player versi 10. Jika anda mempunyai versi sebelumnya, ini boleh menyebabkan masalah audio. Untuk mendapatkannya, klik di sini (link ke http://www.adobe.com/support/flashplayer/downloads.html

Tip untuk pengguna kerap
Salah satu pilihan adalah klik ‘pause’ dan membiarkan video download sebelum klik ‘play’.
Sila bersabar. Episode hangat, seperti final atau episod terakhir bagi musim tersebut mungkin mempunya ramai mengklik link untuk menonton. Ingat, video kami menggunakan Multi-Bitrate streaming supaya video streaming akan disesuaikan kepada sambungan internet anda pada masa itu.

Kandungan video tidak lengkap
Jika anda menghadapi masalah dengan kandungan video itu, seperti audio tidak memuaskan, video tidak lengkap, atau video ‘pixelated’, sila email kami dengan segera di contactus@altmedia.my dengan program dan jumlah episod dan kesilapannya. Kami akan menyelesaikan masalah tersebut dengan segera. Kesabaran anda dihargai.

Saya tidak dapat melihat karektor tulisan Cina ketika mahu menghantar komen, mengapa?
Jika anda melihat tulisan kecil yang aneh di skrin anda, maka anda perlu ‘encode’. Semak melalui pelayar IE, klik ‘view’ pada bar fail anda, ‘scroll’ bawah ke 'encoding', dan pilih bahasa yang anda inginkan. Anda boleh memilih tradisional atau simplified atau Unicode untuk membaca semua.

Video ini tidak berfungsi! Apa yang harus saya lakukan?
Video kami berfungsi melalui pemain Flash, jadi pastikan anda mempunyai versi terbaru. Anda boleh download dengan cepat dan percuma (link ke http://www.adobe.com/support/flashplayer/downloads.html). Adobe Flash Player 10.1 adalah apa yang anda perlukan untuk mendapat yang terbaik daripada TonTon.
 
Hubungi kami Return to top ^

Jika anda masih memerlukan bantuan atau hanya ingin mengucapkan hi? Hantar emel ke contactus@altmedia.my

Pertanyaan bagi Jualan dan Pengiklanan kirim email kepada kami Ketua Jualan: Kingston@altmedia.my

Sila ambil perhatian bahawa pertanyaan perkhidmatan pelanggan hanya akan dijawab dari hari Isnin hingga Jumaat dari jam 9:00am hingga 7:00pm.